Thursday, April 23, 2009

Hea hobune toob peremehe alati koju

Hea hobune mitte ainult ei too peremeest koju, vaid läheb talle ka järele.

Kuna rohi alles tärkab, siis tuleb nii palju koplipinda kui vähegi saab kasutusse võtta, et hobused veel viimaste heinasületäite kõrvale võimalikult palju rohelist hamba alla saaks. Ja võimalikult palju liikuda. Kuna ponisid ja ruunasid ei tasu ninapidi üle aia kokku lasta (sellele järgneb kisa ja esijalaga vehkimised, mis omakorda lõhub aeda), tuleb mõned vaheaiad ehitada. Et ruunad saaksid omale ühe kopli lisaks, tuleb Verdelt natukene kopliruumi maha võtta. Kaks külge tema koplist piirneb ruunade lisakopliga.
Vaheaeda on mõnus ehitada, kui uue aia otstes on puitpostid juba püsti. Lint postide vahele, plastpostid paika (umbes iga kuue samma tagant) ja alumine lint. Eriti lõbus on seda siis teha, kui postid asuvad künka otsas ja kahe posti vahel on org. Pingule tõmmatud lint ulatub ilusti nii kõrgele, et kui õhku hüpata, siis ulatub linti alla tõmbama. Verde arust oli selline aia ehitamine üpriski lõbus. Uut asja peab ju uudistamas käima.

Kuna plaanis on ponide kari tagasi kokku lasta, siis peab kindel olema, et aias ikka ka voolu piisavalt on kui madinaks peaks minema. Mis tuletab meelde, et tagumiste koplite alumine traat peitis end talvel lume alla. See tuleb paika tagasi sättida. Ponide tagumised koplid jooksevad üle kraavi. Kahel pool kraavi kõrged künkad. Kui Kevin aia tagumisse otsa läheb, siis paistab Verde ikka silma. Hea turvaline. Ja aia tagumisse serva minnes paistavad ponid ilusti silma. Hõikamise peale asub Kevin uurima, kus ma olen. Selgeks saanud, kuidas minuni jõuab, tullakse uurima, mis teen. Kraavist mööda jõudnud, kiirustab traavis minuni. Käes! Asume tagasiteele koju. Kevin kõnnib sabas. Kas ma ikka lähen õiges suunas? Lõpuks lausa kõrval. Peab ju silma peal hoidma, et perenaine ikka õiges suunas läheb. Kuna Käsper on meile vastu tulnud ja nõudlikult uurib, kuhu isa läks, siis saades vabalt käskluse, kappab Kevin minema. Väike kapak Käsperiga võidu väravani ja mäng ongi läbi, perenaine koju toodud ja võib rahulikut üle aia Verdega möriseda.

Karja kokku laskmine nii lõbusaks ei kujunenud. Kevin istus oma aianurgas ja vaatas pealt, kuidas Viisu ja Käsper Verde koplis ahnelt heina söövad. Verde vaatas teisest kopliservast pealt. Ja pidas vajalikuks Käsperile selgeks teha, et temaga enam mängida ei saa. Kui too liiga ligi tuli, mindi kallale. Hetk enne Käsperit kiire esiotsapööre ja tagakabjad lendu. Hämmingus Käsper ei osanud esialgu muud teha, kui vinguda. Ja minema kapata. Verde kappas vahel järgi, et ikka sälg aru saaks, kust piir jookseb. Sedasi kuskil 15 minutit, siis rahuneti, söödi heina ja põrnitseti üksteist kurjalt. Ei saa. Verde võib ju aia ääres teiste lähedust otsida, aga samasse koplisse veel ei mahu. Viisu oli õnneks noorte trallist tüdinud ja tahtis vanasse koplisse tagasi. Sinna nad Käsperiga kahekesi Verde rõõmuks ka läksid. Kevin sai vähemalt osa oma karjast tagasi oma valdusesse. Ootame, kuni Viisul ka varss käes ja piisavalt tugev karja minekuks. Ehk mammid koos moodustavad ühisrinde täkkude vastu ja panevad neile aru pähe, et varsad pole nende jaoks. Seega tuleb veel aedu ehitada. Viisu tahab omale koplit, kus varssa kasvatada. Ja ruunad oma suurt koplit.

No comments:

Post a Comment